Gode råd

Upcycling – Sådan giver du dit gamle tøj ny værdi

Genbrug er er ikke kun moderne, det er også en trend, der er kommet for at blive. Upcycling er et begreb der betyder, at man tager noget uden umiddelbar værdi, og genbruger det på en måde, der giver det ny værdi. Hvis du upcycler dit gamle tøj, undgår du altså at smide det ud, og sparer samtidig en masse penge, når du ikke skal ud at købe nyt. Hvis du gerne vil i gang med upcycling af tøj, så læs med her, hvor der kommer gode tips til, hvordan du kommer i gang.

Hav det rette værktøj

Naturligvis kræver det lidt værktøj, eller redskaber, at arbejde med reparation og upcycling af beklædning. Det første du skal have, er en god symaskine. Med den rette symaskine, kan du udføre utroligt mange reparationer selv, uden det kan ses på tøjet. Der findes symaskiner til alle formål, og du skal sørge for at vælge den, der passer til dit behov. Er det hovedsageligt syning i almindelig beklædning, behøver du ikke investere i en der kan sy i læder. Men omvendt vil du sikkert have glæde af en, der kan lave mange forskellige syninger, hvis reparationerne skal gå ubemærkede hen. Dertil kommer selvfølgelig en mængde knappenåle, målebånd, sytråd og så videre. Med værktøjet i orden er det let at komme i gang, og lade sig inspirere.

Tænk ud af boksen

Når du skal upcycle din beklædning, kan du vælge forskellige fremgangsmåder. Den første er den simple. Nemlig at reparere de små skader på dit tøj, så det kan anvendes i længere tid. Det kan være en syning der er gået op, eller en lynlås der er gået i stykker. Ved at gøre det selv, er der større sandsynlighed for at få det gjort, end hvis det kræver en indlevering hos en syerske. Den anden måde kræver lidt mere kreativitet, men er også på mange måder den sjoveste. Her gælder det om at tænke ud af boksen, og bruge tøjet på helt nye måder. Dine slidte jeans kan måske ikke repareres længere, men kan i stedet blive en lækker taske. Eller den gamle sweater kan blive en fin og blød sofapude.

Lad dig inspirere

Upcycling er ikke kun en god måde at spare penge på. Det er også en rigtig skøn hobby. Så lad dig inspirere til nye ideer, og prøv dig frem med forskellige teknikker og stilarter. Måske løber du hurtigt tør for gammelt tøj at upcycle, men så er det bare med at komme ud i genbrugsbutikkerne. Gå også gerne i håndarbejdsbutikker, hvor du kan lade dig inspirere af de forskellige materialer. Måske finder du lige en smuk knap, der kan være prikken over i’et, på en ellers kedelig cardigan. Eller et skønt silkebånd, der ville gøre det godt på en pyntepude. Meld dig ind i grupper med andre upcyclere, hvor I kan dele inspirationen med hinanden. Så får du snart det bedste ud af det, der ligger bagerst i skabet, og slipper for ærgrelsen over en syning der går op.