Sommerhus

10 x fakta og myter om skimmelsvamp

Nogle går i panik bare af at høre ordet skimmelsvamp. Samtidig kan andre knap nok finde interessen til at trække på skulderne, når du nævner den hurtige svamp. Så måske er det tid til lige at få lidt mere styr på fakta, myter og misforståelser.

Lad os starte med fakta og lidt grundlæggende viden om, hvad skimmel egentlig er for en størrelse.

Hvordan ser skimmelsvamp ud?

Du har helt sikkert set nogle af de små prikker af skimmelsporer, som er meget almindelige. Det er de små prikker på fugerne på badeværelset, i bunden af bruseforhænget eller i fugen ved vinduerne. I de fleste tilfælde er de væk næste gang, du kommer forbi med rengøringen. Men nogle gange bliver disse sporer til reel skimmelsvamp.

Og én ting er de sporer, vi kan se. Én helt anden er dem, vi ikke kan se. For hver dag flyver tusindvis af svampesporer rundt i luften. Som tommelfingerregel siges det, at du på en god efterårsdag kan opleve op til 60.000 små sporer i en kubikmeter udeluft.

Som du nok kan regne ud, er det næsten umuligt at holde svampesporerne ude af hjemmet. Men du kan gøre en masse for at undgå udviklingen af skimmelvækst.

Skimmelsvamp kræver luftfugtighed over 75 procent

Et af de vigtigste punkter i forhold til at bekæmpe skimmelvækst er luftfugtigheden. Så længe du holder den under 60 procent, er der ingen fare. Skimmelsvamp vokser nemlig kun, når luftfugtigheden kommer op på 75 procent eller mere i længere tid.

Et klassisk trick her er naturligvis udluftning flere gange om dagen. Samtidig kan større omtanke ved madlavning, brusebad og tørring af tøj hjælpe med at holde dit hjem skimmelfrit.

Vi er mange, der udleder store mængder af unødig damp i løbet af en ganske almindelig hverdag. Så tænd emhætten, tør dit tøj udenfor og få åbnet vinduet i forbindelse med brusebadet. Det gør en større forskel end du lige regner med.

Sådan fjerner du skimmelsvamp

Er det alligevel ikke lykkedes at holde skimmelsvampen for døren, handler det om at fjerne den hurtigst muligt.

Hvordan, det foregår med at fjerne skimmelsvamp, afhænger af angrebets omfang. I mindre tilfælde kan du købe både hjemmetest og rensemidler til privatbrug. Men er det bare lidt større plamager eller områder, som er ramt, anbefales professionel assistance.

Det var fakta. Og oven på den omgang af basal viden om skimmelsvampen og den angreb, er det bliver tid til myterne. Det er dem du ikke må tro på. De kan selvfølgelig være sande i enkeltstående tilfælde – men ikke generelt set.

Der findes uendeligt mange myter om skimmelsvamp derude. Derfor får du blot et udpluk af klassikerne her:

  • Skimmelsvamp kan ikke vokse i et tørt rum.
  • Et angreb af skimmelsvamp går værst ud over børnene.
  • Pletter i fuger på badeværelset er kun kosmetiske skader.
  • Vækst fra skimmelsvamp kan males over
  • Skimmelsvamp kan bare fjernes med Ajax eller anden universal rengøring.
  • Man kan altid lugte, når et rum er ramt af skimmelsvamp.
  • Udluftning fjerner eksisterende angreb af skimmelsvamp.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *