Sommerhus

Kig på garantien

Hvilket gulv har længst holdbarhed?

Et gulvs holdbarhed eller levetid som man også kan kalde det afhænger af mange forskellige faktorer, derfor kan det være svært helt overordnet at sige, hvilket gulv eller måske rettere, hvilken gulvtype, der holder længst. Men her får du et bud på, hvad du med fordel kan være opmærksom på, hvis du ønsker et gulv, som du kan have glæde af i mange år fremover.

Garantiperioden på et gulv kan give dig et praj om, hvor lang tid et gulv kan holde og er derfor en af de ting du med fordel kan se på, når du vælger et nyt gulv. De fleste gulve vil kunne holde længere end garantiperioden, men du vil med rette kunne forvente at et gulv med 30 års garanti vil kunne holde længere end et gulv med en garantiperiode på 5 år. Læs mere om de mange forskellige gulvtyper her

De vigtigste faktorer, når det kommer til holdbarheden af dit gulv er:

Gulvets materiale

Gulve produceres i dag i mange forskellige materialer, som spænder fra naturmaterialer som træ, natursten, kork og uld til fremstillede materialer så som vinyl og laminat.

For alle materialer og gulvtyper gælder det at de findes med forskellig slidstyrke og der kan derfor også indenfor en bestemt gulvtype være stor forskel i gulvets holdbarhed.

Indenfor mange gulvtyper er gulvene da også inddelt i forskellige slidklasser eller slidgrupper, som angiver hvor meget slid et gulv kan klare. Dette gælder eksempelvis for keramiske klinker, vinyl- og laminatgulve, gulvtæpper samt mange andre gulvtyper.

Der er forskellige skalaer for de forskellige gulvtyper, således går skalaen for klinker fra 1-5, mens skalaen for laminatgulv går fra 31-33. Dog gør det sig altid gældende at jo højere en værdi, jo mere slidstærkt er gulvet.

Trægulve er ikke inddelt i slidklasser eller slidgrupper, derimod spiller den overfladebehandling som gulvet har fået en meget stor rolle. Et lakeret trægulv er en del mere slidstærkt og holdbart end et olieret gulv.

Placering og brug af gulvet

Hvor gulvet lægges og hvordan det anvendes spiller også en meget stor rolle for gulvets holdbarhed.

Eksempelvis vil gulve, der anvendes til erhverv og andre kommercielle formål som udgangspunkt blive udsat for langt mere slid end et gulv, der er lagt i en privat bolig. Derfor vil gulvets holdbarhed være betydeligt lavere, hvilket også ses på garantien, der som regel er meget kortere, hvis gulvet anvendes til kommercielle formål.

Et andet eksempel er hvis gulvet lægges et sted i boligen med meget gangtrafik. Det kunne f.eks. være i en gang, i entréen eller lignende.

Et tredje eksempel er, hvis der er børn og husdyr i hjemmet, så vil gulvene udsættes for mere slid end i hjem uden, hvilket vil kunne ses på gulvets holdbarhed.

Pleje og vedligeholdelse af gulvet

En tredje vigtig faktor for gulvets holdbarhed er den pleje og vedligeholdelse du giver gulvet. Den rette pleje og vedligeholdelse kan forlænge dit gulvs holdbarhed betydeligt og sikrer samtidigt at gulvet bevarer sit flotte udseende.

Mangel på pleje kan derimod formindske gulvets levetid.

Helt overordnet gælder det, at de hårdere gulve har en længere holdbarhed end bløde, så en tommelfingerregel er at jo hårdere jo længere levetid.

Trægulve der får den rette pleje og keramiske klinker har således en meget lang holdbarhed. Det samme gælder i dag for laminatgulve i en høj kvalitet, der ofte sågar har livstidsgaranti.

Bløde gulve som kork, vinyl og gulvtæpper har derimod en langt kortere holdbarhed og vil skulle skiftes hurtigere, hvilket så til gengæld giver dig chancen for at for at give din bolig et helt nyt udtryk.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *