Gode råd

Et smertefrit besøg hos tandlægerne

”Det er tid til dit årlige tandlægebesøg.” Det er en sætning, der kan få det til at løbe koldt ned ad ryggen hos de fleste, og endnu værre er det, når indkaldelsen kommer. For nogle er det prisen, der er det værste. En undersøgelse lavet for Tandlægeforeningen viser, at 38 procent af danskerne mener, at en tur til tandlægen bør være gratis. Næsten halvdelen af befolkningen mener, at den nuværende egenbetaling, der ligger på cirka 80 procent, er for høj – i 1980 var det kun cirka 50 procent.

Et Godt Smil er vejen frem, og det kan billige priser på tandbehandling sikre dig. Det er nemlig vigtigt, at du passer på dine tænder – de skal holde i mange år. Den del af befolkningen, der regelmæssigt går til tandlæge, betaler i snit 2500 kroner årligt, og selvom det lyder af meget, bliver det kun dyrere, hvis du venter, til du ikke længere kan lade være. Der kan opstå tandkødsbetændelse eller du kan knække en tand, og det er eksempler på behandlinger, der helt klart er lettere at tage i opløbet. Tandlægeforeningen anslår, at kun cirka 30 procent af voksne danskere har en sund mundhygiejne.

Frygten for smerten

Ser vi på vores omkringliggende europæiske naboer, er danskerne et af de folkefærd, der er værst til at komme afsted. Foruden prisen er en anden hyppig årsag til, at danske tandlæger kæmper med at få folk til at smide sig i stolen, skrækken for behandlingen. Tandlægeskræk er ret udbredt, og det kan da også være ubehageligt, når der skal bores eller skylles. Lyden af boret i tænderne giver gåsehud, og hvorfor skulle man dog selv betale for at blive påført en sådan smerte?

Det er en god idé at vælge en klinik, der har fokus på tandlægeskræk. De trygge og rolige omgivelser kombineret med ekstra behandlingstid, hvis det er det, du har brug for, er utroligt givende for dig med tandlægeskræk. En smertefri behandling kan fås på mange måder, og der er sågar mange tandlægeklinikker, der nu har anæstesilæger tilknyttet, så du hver gang kan få udført behandlingen under fuld narkose. Hvis det er lidt for voldsomt, er lokalbedøvelse og sedering også en mulighed. Sedering er en kombination af smertestillende og beroligende medicin, der lige præcis holder dig vågen nok til at åbne og lukke munden efter tandlægens behov.

Hvad kan du selv gøre mod tandlægeskræk?

Som med mange andre ting, handler tandlægeskræk om at se sin frygt i øjnene. Erkend, at du har tandlægeskræk, er det første skridt mod fremskridt. Det næste skridt er at stille krav til din tandlæge. Forklar ham eller hende hvordan du har det, og aftal hvordan I bedst behandler dig. Måske det bare skal overstås hurtigt, mens du ligger med høj rockmusik i høretelefonerne. Måske du vil have en ven, veninde eller kæreste med ind – det er som regel aldrig et problem, hvis det hjælper dig. Det bedste du kan gøre, er at være åben og ærlig om din frygt – og så ellers bare komme afsted.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *